Az otthon szépsége

Kalandozások – Carcassonne legendás francia város vagy stratégiai társasjáték?

Franciaország gyönyörű. Déli részén különleges, titokzatos és érdekes városok találhatóak, ahogy a híres Carcassonne. Itt épült Európa legnagyobb középkori vára. Igazi erődrendszer, melyet a keresztesek 1209-ben kéthetes ostrom következtében foglaltak el. Az ok pusztán a várvédők vízkészletének kimerülése volt, nem katonai fölény. A vár kettős falrendszerrel rendelkezik, melyet közel 50 db torony véd. A Chateau… Tovább »

A vidék bája – Francia vidéki stílus Provence hangulatával

A stílus különleges dolog. A természet csodálatos, és a legjobb inspirációt biztosítja minden évszakban a lakberendezés területén is. A finomság, báj, halvány árnyalatok a földszínekkel összhangban fantasztikus harmóniát hoznak létre. A francia vidéki stílus mindezt megadja az otthon arculatának. A környezet biztonságossá és barátságossá válik, ha odafigyeléssel kerül kialakításra. Levendulamezők, az égbolt lágy rózsaszín-vörös-narancsos színei elvarázsolnak…. Tovább »

Ízvilág – Olaszország és a mediterrán ételek királya – A ‘Pizza’

Az európai kultúra egyik bölcsője Itália. Csodálatos építészet, gyönyörű tájak, fantasztikus ételek. A csizma alakú ország igazán különleges és lenyűgöző minden évszakban. Szigetvilága pedig kifejezetten rabul ejt. Érdekessége, hogy határait a Földközi-tenger beltengerei és peremtengerei adják, valamint az Alpok hegyvonulatai. Történelmi városkái a színes házakkal pedig egy meseszép világba kalauzolnak minden látogatót. A pizza egy… Tovább »

Utazz! – Szantorini, Görögország meseszép mediterrán, vulkanikus, tüzes szíve – Szathmáry Zsolt lencséjén keresztül

A görög szigetek lenyűgözőek. Szantorini fehér épületei, szűk utcácskái a felkelő és a lenyugvó nap sejtelmes, narancsos fényében igazán romantikus szépségek az Égei-tenger mélykék ölelésében. A Kikládok Gyöngyszemeként egy letűnt ókori civilizáció titkait rejti. Keletkezését a Thira nevű kicsi szigethez kötik, mely megközelítőleg 3 500 éve egyszerűen felrobbant, ami egyike volt a világtörténelem legnagyobb vulkánkitöréseinek…. Tovább »

Kalandozások – Nyár, kiruccanások, tájak, vidékek

A világ csodaszép. A felkelő vagy lenyugvó nap első sugarai, a felhők és köd szépségének csodája, a hegyek és erdők szépsége mind lenyűgöző. Ahogy a kontinens is, ahol élünk. Európa. A mediterrán világ mezői, ahogy a hatalmas völgyek és hegyvonulatok is megragadják a szívet és a képzeletet. Felfedezésre váró kicsi falvak, ismeretlen helyen megbújó épületek… Tovább »

A vidék bája – Provence stílus – A franciák eleganciája

Még sosem jártam Franciaországban, de a mediterrán nyár fotókon is nagyon megragadó. Otthonok, kertek, délutáni pihenők. Az asztalokon zamatos borok és ételek, a napfénynek pedig szinte illata van. Virágszirmok és gyümölcsök mindenhol. Puha tapintású lakástextilek, visszafogott, bájos színek. Ódon kőházakkal tarkított szűk és titokzatos utcák, a felhők tükröződése a tenger mélykék felszínén. Időnként Éden jut az… Tovább »

Fotós portrék – Vass Péter (Bexter) fotográfussal beszélgettem – Úgy élek, hogy később arra tudjak emlékezni, milyen sok dolgot megtettem, mennyi mindent láttam

Hogyan választom ki az interjú alanyaimat, és miért pont őket? Valójában Bexter volt az első, akiről nagyon szerettem volna már fotós portrét készíteni, de a blogom még csak tervben létezett. Közel egy év alatt sok kérdés megfogalmazódott bennem a munkáit, tevékenységét látva, mégis a beszélgetés néhány hónappal ezelőtt egy általa megfogalmazott egyszerű fotózással kapcsolatos mondattal… Tovább »

Utazz! – Ismerd meg a Föld különleges és érdekes mesevilágát! – 5 rendkívüli hely a nagyvilágban

Régen volt már, hogy távoli helyekre utaztam. A ‘mesés kelet’ világába, ahol a kultúrák találkozása rendkívüli megtapasztalást és rengeteg emléket hozott létre. Vannak pillanatok, melyek az életünkkel összefüggnek, és akár egy évtized múltán is úgy derengenek, mintha éppen most élnénk át őket. Számomra Petra, a Holt-tenger és a Masada-erőd pontosan ezeket az élményeket jelenti. A… Tovább »

Kalandozások – Mennyire ismered Horvátországot? – 3 gyönyörű város: Trogir, Senj és Split

Kedvelem Horvátországot és az Adriát. Több városát meglátogattam már az elmúlt évek során. Ami leginkább megragadott, az a Krka Nemzeti Park volt. Természetvédelmi terület, vízesései egyszerűen fantasztikusak. Azonban az ország városai is sok élményt és látnivalót adnak. Trogir Trogirban korábban csak átutazóban jártam. Az egyik legnépszerűbb üdülőváros a horvát tengerparton. A hely történelmi városközpontja az… Tovább »

A természet szépsége – Erdély egy igaz(i) gyöngyszem Európában – Stefan Bela fotóiból válogattam

Csodálatos érzés és élmény időnként utazni… Előfordul, hogy (kezdetben) még képzeletben is. Fényképek alapján. A tervekből aztán szavak, majd végül – megfelelő hozzáállással, odafigyeléssel és időbeosztással – tettek lesznek. Így valósulnak meg az álmaink is. Erdélyben még sosem jártam. De szeretnék körülnézni. Köszönhetem ezt többek között egy kedves, erdélyi származású régi iskolatársamnak is, aki rengeteg kalandot… Tovább »
Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az NLCafé-ra!