Az otthon szépsége

Legendák nyomában – Csillagképek és mitológia – Mit mesélnek vagy rejtenek el az égbolt titkai?

Lenyűgöző az Univerzum, ahol élünk. A tiszta levegőben éjszaka megfigyelhető Tejút látványa pedig egészen varázslatos. Augusztus közepe a Perseidák időszaka. Egyes legendák szerint ha hulló csillagot látsz és kívánsz valamit, az minden bizonnyal teljesülni fog. De ha az idő és a tér korlátai okán ez akadályokba ütközne is, az éjszakai égbolt fantasztikus csodájának élménye kárpótol. A Hold, a csillagok és a tájak találkozása gyönyörű.

Fotók: Vass Péter Bexter

Az égbolton elhelyezkedő csillagképek évezredek óta a legkülönösebb módon ragadják meg az emberiség szinte kivétel nélkül minden tagjának a figyelmét. Legtöbbjük elnevezése a mitológiák szereplőihez kapcsolódik.

Pegazus és Csikó csillagkép

A csillagkép nevét a görög mitológiából ismert szárnyas lóról, Pégaszoszról kapta. A legenda egyik része szerint Athéné egy arany kötőféket adott Bellerophónnak, hogy a csodás lényt megszelídítse. A ló hű társa lett a lükiai királynak többek között az amazonok elleni harcban. Az égbolton a második legkisebb csillagkép.

Cassiopeia csillagkép

Kassziopeia a görög mitológiában Képheusz felesége, Etiópia királynője volt. Gyermekük Androméda volt, akiről szülei vakmerően kijelentették, hogy szebb, mint a tengeri nimfák. Az uralkodónő önteltsége lányát érintően az istenek és istennők világában harcot okozott, hiszen Poszeidón felesége is néreida volt. Kasszeiopeia büntetésének következményeként a trónhoz kötve, többnyire a sarkcsillaghoz viszonyítva fejjel lefele látható az égen.

Aquila – Sas csillagkép

A csillagkép mezopotámiai eredetű, melyet Kr.e. 1200-ban is már sasként került ábrázolásra. A görög mitológiában Zeusz madara, míg a római legendák világában Iupiteré. Kitüntetett királyi szolgaként és harci állatként tartották számon, amelynek feladata a Zeusz által eldobált villámok visszaszerzése volt.

Forrás: vilagbiztonsag.hu, Wikipédia

Fotók /Tejút és éjszakai égbolt/: Vass Péter Bexter /Bexter photography/

http://www.facebook.com/Bexter.hu/

Köszönöm, hogy benéztél hozzám! Legyen mosolygós, vidám a napod!

Ha szívesen olvasol a lakberendezés témán kívül különleges személyekkel érdekes interjúkat, öröm Számodra ötletelni a konyhában, kedveled az állatokat és a természetet, érdekel a fotózás, vagy csak kikapcsolódnál egy fárasztó, hosszú nap után, iratkozz fel a blogomra.

Az instagram oldalamon elsősorban a terveimet és a fotóimat láthatod. /http://www.instagram.com/kotamelinda/

Ha van kedved, követhetsz Az otthon szépsége Facebook oldalon is /http://www.facebook.com/azotthonszepsege, amit már 5 éve szerkesztek/. Szívesen fogadom a véleményedet is, örülök, ha írsz nekem e-mailt /azotthonszepsege@gmail.com/ vagy hozzászólást.

Kóta Melinda

 

Kommentek


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

| Regisztráció


Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az NLCafé-ra!