Az otthon szépsége

Portrék – Esküvők, torták, élmények, pici romantika és provence hangulat – Buzás Ágival, a Kézműves Tortaműhely tulajdonosával beszélgettem

Időnként szívesen nézek körül az online térben. Ha az ember megtanul megfelelően tájékozódni, amihez egy csöppnyi szerencse is társul, kincsekre talál(hat). Mostanában velem ez rendszeresen megtörténik. A tehetség mindig lenyűgözött. Kiemelkedően pedig leginkább olyan emberek munkái által, melyeket csak nézni tudok, megvalósítani nem. De csodálkozni is nagyon jó dolog! Buzás Ági tortái az első pillanattól megragadták a figyelmemet. Amikor Czakó Balázs fotográfus ajánlásának köszönhetően írásban csevegni kezdtünk, rögtön tudtam, hogy egy különleges személyt és alkotásait fedeztem fel. Aztán az interjú miatti telefonbeszélgetésünk során ez még inkább megerősödött bennem.

Buzás Ági Tolna városában dolgozik cukrászként. Joggal mondhatom, a torták készítésével folyamatosan egy fantasztikusan kreatív világot teremt, amit aztán Czakó Balázs által készített fotókon lehet megbámulni. Az esküvők, családi ünnepek vidámsága és az ötletesség találkozása jelenik meg a munkáiban. Egyszóval ’Süti(csoda)országban’ kalandozhatunk, ha picit időzünk nála.

Ági, rendkívüli kézügyességgel és kreativitással rendelkezel. Mikor kezdtél sütiket készíteni? Melyik pillanata volt az életednek, amikor a cukrászat mellett döntöttél? Mi motivált a legjobban?

Tulajdonképpen nem voltak nagy elhatározásaim és terveimet a pályámat érintően. Középiskolába Szekszárdon jártam a ’90-es évek közepén, ahol cukrászként végeztem. Nem igazán vannak jó emlékeim erről az időszakról, mivel a képzés valamint a munka lényege és célja a tömegtermelés volt az akkori üzemekben. Az évek során részben a nehézségek miatt is szakmaváltáson gondolkodtam. Dolgoztam könyvelőirodában, elmerültem a számok világában is.

“Néha az életben a változásokat a gondok és a bonyodalmak is befolyásolják, amelyek aztán később a jövőben mégis mutatnak egy jó irányt.

Talán 12 év kellett ahhoz nekem, hogy tudatosodjon bennem, az alkotás öröme nagyon hiányzik. 2008-ban nemcsak a magánéletemben, hanem a foglalkozásom területén is új dolgok alakultak. Visszakerültem a cukrászat világába. Süteményeket és tortákat kezdtem ismét készíteni, de most már otthon is. Ez örömöt adott, ami  – azt hiszem – az egyik legfontosabb dolog az életben.

“A Kézműves Tortaműhelyt 2014-ben alapítottam meg, amivel nemcsak magamnak, hanem másoknak is igyekszem azóta boldog pillanatokat okozni.

Nagyon jó ízléssel alakítottad ki a sütemények és torták fotóműhelyét. Gyönyörű környezetben, csodaszép elegáns bútorokon elhelyezve, kiváló fényképek által kerülnek bemutatásra a munkáid. A tortáid fantasztikusak. /Az interjú előtt végignéztem őket./ A díszítéseket kézzel készíted a legváltozatosabb módon. Mi inspirál Téged a legjobban? Honnan meríted az ötleteket?

Tavaly részt vettem egy esküvői nyílt napon, ami egy Tolna város közelében található kastélyban került megrendezésre. Reklámanyagra is szükségem volt, de akárhogy igyekeztem a fotózással, valahogy mégsem voltam elégedett az eredménnyel. Időnként visszatekintve humoros helyzetek jönnek létre, amikor megoldásokat keresünk. Kellett egy fotós. Az interneten nézegettem Czakó Balázs által készített fényképeket, akinek végül a segítségét igénybe vettem. Ugyan egy városban, sőt szomszédos utcában nőttünk fel, tudtunk egymás létezéséről, mégis a személyes ismeretségünk évtizedes halasztással mindkettőnk alkotó tevékenységéhez kapcsolódik. A tortáimat azóta is Balázs fotózza.

“Az újonnan elkészült szalonom kialakításánál a kedvenc stílusom valósult meg. Szeretem a világos, pasztell színeket valamint a gyönyörű, régi bútorok világát, amiben benne van nemcsak az idő, hanem a használóinak néhány élettörténeti momentuma is. A finomság és a báj véleményem szerint igazán illik a tortáim világához. A fehér, horgolt csipkék pedig némi romantikát visznek a hétköznapokba.

Hogy mi inspirál a legjobban? Valójában az alkotás öröme. Olyan motiváció, ami helyett nem tudok jobbat. A sok öröm, mosoly és meghatottság, amit látok megvalósulni más emberek életében a munkám kapcsán, mindig kárpótol minden nehézségért. Alkalmanként megnézem elsősorban a külföldi trendeket, de leginkább a bennem megfogalmazódó ötleteket készítem el. Előfordul, hogy hirtelen, rögtön elhatározásból, ilyenkor gyakran sikerül demo tortát készítenem, amiben újítás is van. Máskor órákat tervezem a fejemben az ideális megjelenési formáját és ízvilágát egy süteménynek. Kedvelem az egyediséget és a különlegességet.

Egy téli napon a Balaton jegére költöztetted a tortaműhelyt fotózással egybekötve. Hogyan érkezett az ötlet? Milyen élményekkel lettél gazdagabb?

A Balaton jegén megvalósított tortafotózás életem egyik legnagyobb és legjobb élménye volt.

“Czakó Balázzsal korábban már vittünk ki esküvői tortát a Holt-Duna egyik ágához Fadd-Domboriba egy napkeltés fotózásra, amit aztán második alkalommal az ifjú párral is sikerült megvalósítani.

Ezt követően jégre szerettem volna vinni a tortáimat, így az első gondolatom a befagyott Duna volt. Később aztán valójában Balázs ötlete valósult meg egy balatoni naplemente fotózás során.

“Létezett egy elképzelés a gondolataimban, amit nagyon vágytam megvalósítani. Czakó Balázs fotográfus ebben is abszolút kreatív munkatársnak bizonyult.

A szervezés is önmagában már hatalmas élmény volt, de rengeteget kellett várnunk a megfelelő pillanatra és a kellékek összeállítására.

A fényképeken látható szánkók padlásokról kerültek elő több évtized után. Egyik generációkat szolgált ki. Kedvelem az öreg lámpásokat is,  így nagyon szerettem volna egy petróleum lámpát szerezni. A második szomszédomban lakik egy idős hölgy, akitől ezt kölcsönkaptam. Még meggyújtani is sikerült, ami részben meghatározta a hangulatvilágot is a gyertyákkal együtt. A csatos bőröndöknek szintén történetük van, mivel egy közelben lévő virágbolt padlásáról kerültek elő.

Miközben a kellékeket beszereztem, rengeteget kellett figyelni az időjárást. Egyszer a napsütés nem valósult meg, máskor túl sok volt a pára és a köd, vagy kevés a felhő. Heteket vártunk Balázzsal. Volt egy kis izgalom, hogy közben a Balaton jege ne olvadjon fel. Végül aztán idén Valentin-napon érkezett a megfelelő pillanat. Órákat autóztunk Balázzsal, Petrával és a kellékekkel Szántódra, ahol a jégen megteremtettem az általam megálmodott világot. A ruhát egy korábbi karácsonyi esküvőről kaptam kölcsön egy menyasszonytól Petra számára. Fantasztikus volt minden momentuma a napnak, és az általam korábban elképzelt látványt fényképeken kaptam meg. Jeget és tüzet együtt a narancsos fényű naplemente és a fagy hangulatának találkozásával.

“Egy valóra vált álom látható a fotókon benne sok munkával, türelemmel, és fantasztikus élményekkel.

Egyedi színek, figurák és minták jelennek meg Nálad. Milyen ízeket használsz szívesen együtt? Melyik a kedvenc tortád?

Ahogy a szalonom berendezésének megtervezésénél, úgy a tortáim hangulatvilágában is a világos és pasztell színeket használom a legszívesebben. Talán ezek jelenítik meg az eleganciát. A díszítéseket mindig kézzel készítem, ami nagyon kreatív munka, de rendkívül időigényes.

A születésnapok, névnapok és egyéb ünnepek mellett pedig a legkedvesebb témám az esküvő. A rendezvényt érintően gyakran kapok szabad kezet a pároktól, így az ötleteimmel kibontakozhatok a munkám során. A torták elkészítéséhez legszívesebben gyümölcsöket használok, melyek közül a kedvencem a grillázs-málna-karamell ízek találkozása. 

Valójában azonban sütiből túrós rétest eszem a legszívesebben.

Van olyan különleges aroma, amit esetleg saját magad kísérleteztél, majd valósítottál meg? Kérlek, meséld el, melyik az…

Van, igen. Humorosnak tűnhet, de Balázs egy alkalommal bizarr ötlettel jött hozzám. Karamell-nutella ízesítésű tortát szeretett volna. Gondoltam, itt a lehetőség, hogy az elképzelésen kicsit finomítsak. Így kísérletezgetéseim során végül elkészült az előbbiekben említett kedvencem, azaz a grillázs-málna-karamell torta. Saját fejlesztésű még a fitt tortám, aminél az alapanyagok rendkívül fontosak és egyediek. Ez egy hosszú folyamat végeredményeként jött létre. Néhány éve rengeteget dolgoztam. Nagyon túlvállaltam magam. Az alkotás öröme szinte eltűnt az életemből, ami ijesztően hatott, mivel a munkám a hobbim is egyben. Teljesen tanácstalan voltam, amikor kaptam egy tippet arra vonatkozóan, érdemes lenne valami olyat csinálni, amit eddig még nem sikerült. Így edzeni kezdtem, ami életmód- és táplálkozás váltással is összefüggött. A sport és a mozgás ma már nekem is a mindennapok része.

“A fitt torták saját fejlesztéseim csokis, túrós-málnás és kókuszos-málnás változatokban, amit időnként a sportos életmódra tekintettel proteinnel dúsítok.

Csak találgatok, de a kreativitásod alapján el tudom képzelni, hogy az esküvők során a menyasszonyi torták időnként az ifjú pároknak is meglepetésként érkeznek. Volt ezzel kapcsolatban nagyon megható pillanat a Számodra, amit szívesen elmesélsz?

Néha sikerül úgy időzíteni a menyasszonyi torta kiszállítását, hogy az ifjú pár engedélyével megvárhatom a tálalást.

“Számomra is nagyon megható, amikor láthatom az örömöt és a boldogságot a meglepettséggel együtt a szemekben és az arcokon.

Rendkívüli érzés, és további erőt ad. Olyan pillanatok ezek, melyek beleégnek az ember lelkében, és nem lehet őket megismételni. Ott, velünk és akkor történnek…

Általában személyesen beszélek a párokkal, és tájékozódom a menyasszonyi ruháról is, hiszen annak a stílusa meghatározó. Volt egy alkalom, amikor az egyeztetést a menyasszony édesanyjával sikerült megvalósítanom. Hófehér volt minden. Azt hiszem nincs annál meghatóbb pillanata vagy nagyobb elismerése egy cukrásznak, amikor az ifjú férj körbetáncolja örömében a tortát, közben pedig a feleség mosolyt és pityergést egyesítő tekintetével sikerül összenézni. Az ember ilyenkor szinte nevet és sír egyszerre mások és saját boldogsága miatt…

Kérlek, picit mesélj a jövőbeni terveidről. Esetleg gondoltál már arra, hogy valamilyen versenyen kipróbáld magad?

Nem igazán vannak különleges terveim, a motivációt számomra nem ezek jelentik. A versenyek pedig távol állnak tőlem. Amikor odafigyelünk másokra, a lehetőségek mindig megtalálnak. Szívesen bővítem még picit a műhelyemet és fejlődni is szeretnék az új trendek kihívásai alapján, de a legnagyobb célom továbbra is az, hogy az alkotás örömével másoknak is elégedettséget okozzak a munkámmal. A megújulás nélkülözhetetlen. Csodálatos élményekkel leszek mindig gazdagabb. Az elmúlt napokban kerültem be az Esküvői Trend Magazin őszi számába, amiért köszönetem a szerkesztőknek.

És a legemlékezetesebb élményeim közé tartozik, amikor egy angol-magyar esküvőn egy indiai hercegnőnek és családjának dolgozhattam.

“A vendégeim öröme és elégedettsége a legfontosabb számomra.

Ági, köszönöm szépen, hogy a sok munkád pillanatai között a rendelkezésemre álltál. Tavaly már a szívembe zártam a Tolnai-Duna és a Gemenci erdő környékét az első utazásom során, de azt hiszem a legközelebbi visszatérésre egyre több okom lesz a jövőben. A Kézműves Tortaműhely szalon meglátogatását sem fogom kihagyni.

Sok sikert, jó munkát kívánok Neked!

Fotók: Czakó Balázs Fotográfia & még néhányan

Buzás Ági többi munkái: https://www.facebook.com/kezmuvestortamuhely

Köszönöm, hogy benéztél hozzám! Legyen mosolygós, vidám a napod!

Ha szívesen olvasol a lakberendezés témán kívül különleges személyekkel érdekes interjúkat, öröm Számodra ötletelni a konyhában, kedveled az állatokat és a természetet, érdekel a fotózás, vagy csak kikapcsolódnál egy fárasztó, hosszú nap után, iratkozz fel a blogomra.

Az instagram oldalamon elsősorban a terveimet és a fotóimat láthatod. /https://www.instagram.com/kotamelinda/

Ha van kedved, követhetsz Az otthon szépsége Facebook oldalon is /amit már közel 5 éve szerkesztek/. Szívesen fogadom a véleményedet is, örülök, ha írsz nekem e-mailt /azotthonszepsege@gmail.com/ vagy hozzászólást.

Kóta Melinda

 

Kommentek


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

| Regisztráció


Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az NLCafé-ra!