Az otthon szépsége

Ízvilág – Lecsó… hagyományos magyar módra – Ahogy én szeretem!

Tombol a nyár… időnként napsütéssel, alkalmanként viharokkal, villámlással. A gyümölcsök és zöldségek szín- és ízvilágát kínálja és kreativitásra ösztönöz. Korábban már említettem Nektek, hogy nagyon szeretek a konyhában alkotni. És külön öröm, amikor hagyományos(nak tűnő) ételeket sikerül számomra új változatban kipróbálni. /Nem könnyű egyébként főzni és fényképezni egyszerre. A látvány miatt több eszközt szükséges használnom, és az idő is gyorsan elrepül./

Tudtátok, hogy a lecsó balkáni eredetű étel, ami a magyar gasztronómia egyik hagyományos alappillére? Zöldségragu. Tulajdonképpen paradicsom-paprika pörkölt. Fehér Béla író szavaival élve…

“…a lecsó a magyar gasztronómia mezítlábas gyalogosa.

Veletek is előfordul időnként, hogy nagyon nehéz kitalálni, mi legyen főételként másnap az ebéd? Mert tegnap bizony én (is) így voltam. A szerencse az, hogy ezekben a pillanatokban a legegyszerűbb, mégis finom ennivalók jutnak eszembe…

És… a lecsó melyik változatát készítettem el?

 

Óvatosan, de gyakran ízesítem a magyaros harapnivalókat füstölt kolbásszal és sonkával. Így a vöröshagyma, paprika, paradicsom és a fűszerek mellett tegnap mindezek is felhasználásra kerültek. /A mennyiséget igény szerint érdemes meghatározni a finomsága és a népszerűsége miatt, általában nagyobb mennyiség elfogy belőle./

1 fej vöröshagymát, 20 dkg paradicsomot, 40 dkg paprikát, 10 dkg füstölt kolbászt és 10 dkg sonkát tisztítást követően apróra vágtam… és aztán fényképeztem… /Persze utóbbi nem tartozik a főzéshez./

A hagymát olajon serpenyőben megdinszteltem, majd hozzáadtam a füstölt kolbászt és sonkát, hogy az íz a zsiradékkal keveredjen. Pici pirospaprika került rá, majd a szeletelt paprika csöppnyi vízzel és a fűszerek /só, bors, majoránna, őrölt babérlevél és pici házilag készített ‘pirosarany’/. Miután a paprika már megfonnyadt, az edénybe került a paradicsom is…. és persze újabb és újabb fotó készítése következett. 

Az ételt lassan főztem fedő alatt, hogy a különböző ízek összeérjenek, és egy rendkívüli zamatosság jöjjön létre. A tálaláshoz tejfölt is használtam. Az elkészült változathoz leginkább friss, ropogós kenyér illik, de nagyon finom sajtos pogácsával is.

A lecsó változatossága rendkívüli. Néha érdemes kipróbálni kocka burgonyával vagy cukkini felhasználásával is.

Tartalmasabb az étel, ha tarhonya, rizs vagy esetleg /én nagyon szeretem!/ tojásos nokedli kerül mellé.

Kreatív munkát a konyhában! …és… Jó étvágyat Nektek!

Köszönöm, hogy benéztél hozzám! Legyen mosolygós, vidám a napod!

Ha szívesen olvasol a lakberendezés témán kívül különleges személyekkel érdekes interjúkat, öröm Számodra ötletelni a konyhában, kedveled az állatokat és a természetet, érdekel a fotózás, vagy csak kikapcsolódnál egy fárasztó, hosszú nap után, iratkozz fel a blogomra.

Az instagram oldalamon elsősorban a terveimet és a fotóimat láthatod. /https://www.instagram.com/kotamelinda/

Ha van kedved, követhetsz Az otthon szépsége Facebook oldalon is /amit már közel 5 éve szerkesztek/. Szívesen fogadom a véleményedet is, örülök, ha írsz nekem e-mailt /azotthonszepsege@gmail.com/ vagy hozzászólást.

Kóta Melinda

 

Kommentek

Hozzászólás jelenleg nem lehetséges.

Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az NLCafé-ra!