Az otthon szépsége

Fotós portrék – Bercsi Gábor: A természet és ember alkotásainak egymás mellé helyezése, összefogása, szintézise ráirányítja a figyelmet arra, hogy milyen esztétikai különlegesség rejlik az ember és természet harmonikus együtt élésében

A Balaton és vidéke különleges a számomra. És ez így is marad. Azt mondják, a gyermekkori élmények meghatározóvá válhatnak egy ember életében. Bizony lehet a megállapításban némi igazság. Nem múlt el nyomtalanul a több mint egy évtizedes nyaralás sorozat, amit a Badacsony hegyen töltöttem el a néhai faházunkban a legkalandosabb módon időnként az erdőben vagy szőlőlugasokban bujkálva a kabócák, tücskök és kismadarak társaságában. Előfordult, hogy ezt a csapatot a kukoricaföldön vacsorázó vadmalacok is kiegészítettek.

És mindez hogyan kapcsolódik Bercsi Gábor fotográfushoz? Ismét arra szükséges hivatkoznom, hogy nagyon szeretek fényképezni. És természetesen mások munkáira rácsodálkozni is. Amikor megláttam Gábor Tapolcai-medencében készült fotóit, amelyeken a Balatoni Tanúhegyek szerepeltek sárga-kék-zöld színvilággal bemutatva a repceföldek, a bárányfelhős égbolt, a szőlők és erdők találkozását, azonnal figyelemmel kezdtem kísérni a munkáit.

Bercsi Gábor mérnök, közgazdász, és energetikával foglalkozó szakember, aki szabadidejében a fényképezést is – azt hiszem munkájához hasonlóan – teljes odafigyeléssel teszi. Fotóinak összeállításából korábban nyílt már kiállítás a nagyközönség előtt.

Hanami (virágnézés japán nyelven) – Tapolcai-medence

Gulács és Badacsony felhők és repce ölelésében

Kiállítás megnyitó – Sátoraljaújhely 2016.

Gábor, nehézipari gépészeti szakközépiskolában végeztél, amit később a műszaki egyetemet követően a közgazdasági diploma kiegészített. Mikor, és hogyan lépett be az életedbe a fotózás? Mit jelent ez Számodra?

Mint sokan a velem egyidősek táborából a fényképezés a szovjet ipar remekével egy Smena 8M fényképezőgéppel kezdődött, amit a szüleimtől kaptam úgy 10 éves koromban. Nem sok kép készült, mivel akkoriban nehéz volt a fotók előhívását megoldani. Újabb lendületet a középiskolában kaptam Pécsett, ahol nemcsak gépészeket, hanem vegyészeket is képeztek. A vegyészeket oktató egyik tanár szervezésben működött egy iskolai fotószakkör.

“Itt nemcsak kattogtattuk a gépeket, hanem mi hívtuk elő a filmeket, illetve nagyítottuk a papírképeket.

Egyetem alatt vettem egy Zenit fényképezőgépet és azzal folytattam a „fotós karrieremet”. Ekkor a fényképezés a nyaralásokra, kirándulásokra és családi eseményekre korlátozódott.

A fényképezés újra felfedezése 2005. körül történt a digitális korszak hajnalán. Ekkor előbb egy kisebb kompakt gépet, majd egy cserélhető objektíves gépet szereztem be és kezdtem el mélyebben a fotózással foglalkozni. Részben autodidakta módon, majd később tanfolyamokon szívtam magamba a tudást. Azóta is hálás vagyok Török Györgynek az átadott ismeretanyagért.

“A fényképezés számomra egy kifejezési forma, állandó késztetést érzek, hogy képen örökítsem meg a természet illetve ember alkotta szépségeket.

Nem utolsó sorban ez egy jó kikapcsolódás is, oldja a stresszt, hiszen az ember sokat van a természetben, többnyire egyedül. Fényképezés mellett sokat lehet a világ dolgairól gondolkodni is.

Szent Donát kápolna, Csobánc – Tapolcai-medence

Fekete-hegy – Balaton-felvidéki Nemzeti Park

Nagyon kedvelt témád a Káli-medence. A Tanúhegyek, a szántóföldek és az égbolt találkozása csodaszép látványt nyújt a fényképeiden. Úgy vettem észre, a repceföldek is kifejezetten a figyelmed középpontjában vannak rendszeresen. Kapcsolódik a munkád és a hobbid valamennyire? A megújuló energiaforrások ugyanis úgy gondolom, nagyon fontosak, és azt hiszem összefüggnek a természet védelmével, az ökológiai egyensúllyal…

Mindig is közel éreztem magam a természethez, gyerekként vidéken nőttem fel. Szinte állandóan jártuk a környező erdőket, mezőket. Ez felnőtt koromra is megmaradt.

“Vallom – szerencsére sok más emberrel együtt – hogy a természetet nem sajátíthatjuk ki magunknak, nem lehetünk a jövő nemzedékekkel szemben ilyen önzők.

Az energetika az egyik legnagyobb hatással van a Földre, így örülök is annak, hogy ezen a területen sokat tehetek a hatékony energiafelhasználás és megújuló energiák hasznosítása érdekében.

Ezzel a háttérrel nem csoda, hogy az épületek illetve ipari témák mellett a természetfotózás lett az egyik fő érdeklődési köröm.

“A Káli-medence pedig szerelem volt első látásra.

Egy nyaralás alkalmával sikerült ott egy hetet eltöltenem, és azonnal megszületett az elhatározás hogy ez a régió lesz választott második hazám.

Egy újabb hajnal – Káli-medence (Korábban a nap fotója A természetet fotózók csoportjában)

Szerencsére a Káli-medence nagyon kis területen rengeteg természeti, építészeti és néprajzi értéket hordoz. Lassan tíz éve járom e tájat, de még szinte minden alkalommal rá tudok csodálkozni új, addig számomra ismeretlen dolgokra. A képeimen a természet és ember együttélését próbálom bemutatni pozitív példákon keresztül.

Lelakatolva – Szűcs-domb, Mindszentkálla

Ars poeticámat az alábbi egyik kiállításom emlékkönyvébe írt bejegyzés foglalja talán össze legjobban:

„A természet és ember alkotásainak egymás mellé helyezése, összefogása, szintézise ráirányítja a figyelmet arra, hogy milyen esztétikai különlegesség rejlik az ember és természet harmonikus együtt élésében.” 

Múlt és jövő – Sóstókáli templomrom

Gábor, nagyon vigyorin bevallom, amikor először néztem végig a fotóidon a témákat, elsőre megmosolyogtatott a vadkörtefa. Gyönyörű ahogy virágzik, szinte mindenhol lehet vele találkozni. A vadon termő körte másik megnevezése vackor, ami egy régi mesekönyv vadkörteimádó mackójának a neve. De komolyabbra fordítva a szót… Részt vettél egy fotóversenyen, ahol a napokban a Varázslatos Magyarország természeti szépségei kategóriában az Újhold című alkotásod első díjat kapott. A fénykép kompozíciójának része többek között egy vadkörtefa hegyek sziluettjével és a lenyugvó nap narancsos színvarázsával. Hol és hogyan készült a kép pontosan? Miért különleges?

A képen szereplő vadkörtefa, amely Köveskál közelében egy kis dombtetőn áll, visszatérő motívum a képeimen. Nagyon jól lehet rajta keresztül bemutatni a természet változását illetve állandóságát. A vackorról minden évszakban és minden napszakban rengeteg képet készítettem már. A nyertes kép története röviden: 2016 december utolsó napjait a Káli-medencében töltöttük. Mindig is érdekelt a csillagok (tejút) illetve bolygók képbe történő komponálása. Mivel ekkor volt Újhold, gondoltam itt az alkalom, hogy a vadkörtefát és a holdsarlót egy képen megörökítsem. Szerencsére a Hold kis fáziseltolással együtt mozgott a nappal, így adódott, hogy naplemente után egy kicsivel elkészíthető a vágyott kép. Ez meg is történt. A Nap vörösre színezte az eget, a Hold ott volt ahol kellett lennie, így sikerült a képet különlegessé tenni. Azt mondom, hogy 50 % tervezés (kompozíciós, időzítés) és 50 % szerencse kell egy ilyen kép elkészítéséhez. Csak jó helyen kell lenni jó időben, és megfelelő eszközökkel megfelelően felkészülten.

Újhold – Káli-medence

Czakó Balázs fotográfushoz hasonlóan Tolnáról származol, tudomásom szerint személyes ismeretség is van közöttetek. Jelenleg Budapesten élsz, és egy energetikával foglalkozó gazdasági társaság ügyvezetői feladataiban veszel részt. A fotóid egy része pedig a Káli-medence faluiban készül, melyeken gyakran szerepelnek megújult kőkeresztek vagy nagyon régi templomok virágok övezetében. De találkozhat a nézelődő Nálad szőlőhegyen készült képekkel is, melyeken nemcsak lugasok, hanem alkalomadtán szépen felújított öreg présházak is szerepelnek. Miért hálás téma ez? Mit kell tudnunk a régi épületekről és a bortermelésről? Sztori vagy humoros élmény esetleg?

Nagyon kicsi a világ. Balázs is Tolnai mint én, de a világháló, ezen belül is a Facebook kellett, hogy először egymás alkotásait, majd egymást is személyesen megismerjük. Azóta tart a barátság. Régóta tervezünk közös fotózást is, de erre eddig nem került sor. Persze ami késik az nem múlik.

A szőlő és a Káli-medence elválaszthatatlan. Már a rómaiak is termesztettek itt szőlőt és készítettek bort. Az elmúlt évszázadokban a bor értékesítése és a legeltető állattartás biztosította az itt élők megélhetését. Nem véletlen, hogy rengeteg, akár több száz éves présház is található a Balaton-felvidéken és szűkebben a Káli-medencében. Én azt mondanám, hogy a Káli-medence nem lenne az a csodálatos hely kőkeresztek és présházak nélkül. Ezen építményeken keresztül tudom legjobban bemutatni a természet és az itt élő ember harmóniáját illetve diszharmóniáját, ha épp a présház romos.

Rejtőzködő kereszt – Káli-medence

Érdekes jelenségre figyeltem fel ezen képek publikálása során. Ha egy szépen megőrzött présházról készült képet publikálok például a Facebook-on, szinte mindenki elégedett és dicséri a képet illetve az ismeretlen tulajdonost. Ha ugyanezt egy romos présházzal teszem meg, akkor a vélemények két csoportra oszthatók. Vannak, akik sajnálják, hogy a tulajdonos nem törődik az épülettel. És vannak, akik ismeretlenül is felmentik a tulajdonost általában azzal, hogy biztosan eladná ha tudná, csak senki nem akarja megvenni. Én az első táborba tartozom, és sajnálom, hogy nagyon sok jobbsorsa érdemes présház pusztul a Balaton-felvidéken.

Présház a hegyen – Fekete-hegy, Káli-medence

Tavaszi szőlőhegy – Káli-medence

Elhagyatva – Hegyestű, Káli-medence

Egyik képemen a háttérben a Tóti-heggyel és a Guláccsal egy elhanyagolt szőlőtáblát fényképeztem. Egy kommentelő rögtön nekem esett, hogy miért mutatom be ilyen negatívan ezt a gyönyörű tájat. Mintha azzal megoldanánk a problémát, hogy a fejünket a homokba dugjuk és nem beszélünk róla. A képeimmel egy kicsit provokálni is szeretnék. És ahogy már mondtam a diszharmóniára is fel szeretném hívni a figyelmet, hátha így lehet javulást elérni. 

Azt hiszem, senkinek nem tettem még fel a fotózással foglalkozó interjú alanyaim közül a most következő kérdést. Melyik a kedvenc fényképed és miért? Kérlek, mutasd be.

Ez egy érdekes kérdés és a válasz sem egyszerű. Itt be is fejezném az értelmetlen frázisok puffogtatását. Mondhatnám, hogy a díjat elnyerő képem, de nem mondanék igazat.

“Talán adott pillanatban az a kép a kedvencem, amit éppen fotózok vagy kidolgozok számítógépen. Mind a két tevékenységhez kellő alázattal lehet hozzákezdeni és eredményeket elérni. Szeretni kell a témát és így magát a képet is. Így nagyon sok kedvenc képem van.

Az is örömmel tölt el, hogy a fotóimon keresztül sokan megismerhetik a Káli-medencét illetve annak kincseit. Azok is, akik különböző okok miatt nem utaznak az ország ezen részére. Ha egyszer majd sikerül egy fotóalbumban ezeket a képeket megjelentetni, na az abban szereplő képek mindegyike kedvenc lesz.

Új év első naplementéje – Szent-Donát kápolna a Holddal és Vénusszal

Szőlőhegyi ősz – Öreg-hegy, Szentbékkálla, Káli-medence

A pók gyöngysora – Káli-medence

Menetrend szerinti délutáni vihar – Káli-medence, Kornyi tó

Szalmabálák tengere – Káli-medence, Mindszentkálla határa

Ablak – virág – Kékkúti Tájház, Káli-medence

Gábor, nagyon szépen köszönöm Neked, hogy rendelkezésemre álltál az interjú során, és válaszokat kaphattam Tőled. Remélem, hogy többen picit jobban megismertük nemcsak a fotóid és a hobbid történetét, hanem a személyedet is. Remélem, az album hamar megjelenhet. Biztos vagyok benne, hogy Hozzád hasonlóan a benne lévő fényképek mindannyiunk kedvencei lesznek.

További sok sikert és kiváló eredményeket kívánok a munkádban és a fényképezésben is!

Köszönöm, hogy benéztél hozzám! Legyen mosolygós, vidám a napod!

Ha szívesen olvasol a lakberendezés témán kívül különleges személyekkel érdekes interjúkat, öröm Számodra ötletelni a konyhában, kedveled az állatokat és a természetet, érdekel a fotózás, vagy csak kikapcsolódnál egy fárasztó, hosszú nap után, iratkozz fel a blogomra.

Az instagram oldalamon elsősorban a terveimet és a fotóimat láthatod. /http://www.instagram.com/kotamelinda/

Ha van kedved, követhetsz Az otthon szépsége Facebook oldalon is /http://www.facebook.com/azotthonszepsege, amit már 5 éve szerkesztek/. Szívesen fogadom a véleményedet is, örülök, ha írsz nekem e-mailt /azotthonszepsege@gmail.com/ vagy hozzászólást.

Kóta Melinda

 

Kommentek

(A komment nem tartalmazhat linket)
  1. Állatvédő says:

    Csodálatos vidék, szép fotók.


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

| Regisztráció


Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az NLCafé-ra!