Az otthon szépsége

Színház és filmek – Szent Péter esernyője

Mikszáth Kálmán egy különleges és halhatatlan szereplője a magyar irodalomtörténetnek. A regényeiből készült filmváltozatok már generációkat éltek túl, színészeket tettek híressé, és várhatóan ez a jövőben is így marad. A magyar (újság)író, szerkesztő, országgyűlési képviselő, a Magyar Tudományos Akadémia levelező tagja 170 éve született művelt ősökkel rendelkező családban a szlovákiai Szklabonyán. A nemesi eredetet a felmenői Apafi Mihály erdélyi vajdához vezették vissza. Érdekes és különleges, a kor stílusától eltérő humora miatt sikerei a vártnál később érkeztek.

A Szent Péter esernyője című – egyik leghíresebb – művét Mikszáth 1895-ben írta meg, melynek filmváltozatát a Magyar Televízió 1958-ban mutatta be többek között Bán Frigyes rendezésében. 

A cselekmény Besztercebányán kezdődik, és szerkezetileg két szálon fut: a glogovai pap és húga, Veronika különleges története kiegészülve egy vörös esernyővel, valamint Gregorics Pál és törvénytelen fia, Wibra Gyuri históriája.

A romantikus sztori végéig tartó sok izgalmat tehát olyan kiváló színművészekkel élhet át a néző (a teljesség igénye nélkül felsorolva), mint Törőcsik Mari, Pécsi Sándor, Psota Irén, Mádi Szabó Gábor, Márkus László, Fónay Márta vagy Csala Zsuzsa.

Azt hiszem, évtizedek után is egy vidám esti élményt nyújt képzeletben elutazni a XIX. század történetvilágába, hogy részei legyünk egy olyan kornak, melyet csak képekből ismerünk.

Forrás: Wikipédia és Miszáth Kálmán: Szent Péter esernyője című regénye

Köszönöm, hogy benéztél hozzám! Legyen mosolygós, vidám a napod!

Ha szívesen olvasol a lakberendezés témán kívül különleges személyekkel érdekes interjúkat, öröm Számodra ötletelni a konyhában, kedveled az állatokat és a természetet, érdekel a fotózás, vagy csak kikapcsolódnál egy fárasztó, hosszú nap után, iratkozz fel a blogomra.

Az instagram oldalamon elsősorban a terveimet és a fotóimat láthatod. /http://www.instagram.com/kotamelinda/

Ha van kedved, követhetsz Az otthon szépsége Facebook oldalon is /http://www.facebook.com/azotthonszepsege, amit már 5 éve szerkesztek/. Szívesen fogadom a véleményedet is, örülök, ha írsz nekem e-mailt /azotthonszepsege@gmail.com/ vagy hozzászólást.

Kóta Melinda

 

Kommentek

(A komment nem tartalmazhat linket)
 1. Egyetértünk. Töredelmesen el kell ismernem, én a Kőszívű ember fiait máig csak filmen néztem meg. 🙂

 2. Prisznyák Benjámin says:

  Általános iskolában kötelező volt Jókait olvasni. 3x álltam neki a Kőszívűnek, 15 oldalig jutottam vele.

  Kaptam kiskaput, Mikszáthot.

  Ez volt az első mű amit Tőle olvastam és sorrendbe a többit.

  Zseniális szerző 🙂

  A film kicsit máshogy kezdődik mint a mű, de még mai szemmel is nagyon jó 🙂


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

| Regisztráció


Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az NLCafé-ra!