Az otthon szépsége

Kommunikáció és pszichológia – Hogyan győzzük le a frusztráltságot?

Minden emberben benne van az örök élet utáni vágyakozás. Írók, költők, festők, szobrászok és fotográfusok alkotásaikban megfogalmazták már az évszázadok folyamán ezt. A halhatatlanság utáni sóvárgás és az elérhetetlenség látszólagos ténye időnként megviselheti mindenki személyiségét.

Mikor egy ember munkájában és önkéntes tevékenységében is hozott már létre értékeket, melyek mások életében is alkalmanként segítséget adtak, egy olyan rendkívüli tapasztalattal lesz gazdagabb, melyet a jövőben újra és újra szeretne megvalósítani. Igen. Magamról (is) beszélek.

Sokszínű társadalomban élünk. A jó és rossz közötti különbségtétel néha megerősödik, máskor elhomályosodik, vagy megsemmisülni látszik. Egy ember személyisége rendkívül összetett. Megismerése még tapasztalati úton is nagyon nehéz. Talán a sok változás miatt. Hiszen az állandó. És gyakran előfordulhat, hogy a terv és a cél elérése között hosszú idő telik el, míg úgy érezzük, a megvalósítás kilátástalanná válik. Ennek az eredménye a lélekben feszültséget okoz, amit frusztráltságnak nevezünk. Ilyenkor előfordul, hogy előbb szólunk, mint gondolkodunk, vagy az útjaink során olyan károkat okozunk, melyek másoknak újjáépítő vagy helyreállító feladatokat adnak. Erős kifejezéssel élve rombolunk. Minden emberrel előfordulhat ez bármikor, ha acélerős torony a személyisége, akkor is. A kulcsszó azt hiszem a rugalmasság. Ahogy az építészetben a hidak és a tornyok megépítésénél is ennek rendkívüli jelentősége van. Ha nem létezne a kilengés megvalósításának lehetősége, a keletkező feszültség miatt nemcsak a hatalmas viharok ideje alatt, hanem egy átlagos közegben is széthullás valósulna meg.

New York – Leomló ikertornyok

Azúr ablak természetes kőhíd – Málta elpusztult látványossága

Érdekes, hogy az emberi kapcsolatokban is hasonlóan működik ez. Mindenkinek szüksége van barátokra, ismerősökre, új kapcsolatokra, tanulásra, új dolgok megismerésére, és alkalmanként természetesen egyedüllétre is. Így válik teljessé az élet. Mivel a kapcsolatok kialakításának elsődleges módja a kommunikáció, belekerülünk egy folyamatos kötéltáncba a bensőségesség és a függetlenség egymásnak ellentmondani látszó szükségletei közé. A szimmetria fontossá válik. Deborah Tannen évek alatt végzett kutatásai alapján míg a legtöbb nő szívesen megteszi amire kérik, a legtöbb férfiban még a legenyhébb célzás is ellenállást vált ki, ha úgy érzi, különösen egy nő, megmondja neki, mit tegyen. A mások szavaira vagy cselekedeteire adott reakcióinkat tehát gyakran az is befolyásolja, hogy azokban milyen szerepet vélünk felfedezni. Önbeteljesítő jóslatként működhet, ha az előfeltevéseinket vagy a korábbi tapasztalatainkat helyezzük előtérbe.

„Mivel a férfiak és nők egymással ellentétes szemszögből tekintenek ugyanarra a tájra, ugyanaz a szín meglehetősen különbözőnek tűnhet számukra, és gyakran ugyanazt a cselekedetet ellentétesen értelmezik.

Sok időt töltöttem el jogi munkával, ahol a beszédnek rendkívüli jelentősége volt tartalmában és a hanghordozásban egyaránt. Nyertem, de hatalmasakat buktam is. És rengeteget tanultam. Nem azzal volt a baj, amit beszéltem, hanem azzal, ahogyan. Talán Nektek is van hasonló élményetek.

Létezik egy játék, amibe előfordul, hogy az ember időnként részt vesz akaratán kívül is. Dosztojevszkij a Karamazov testvérek című művében kiválóan megfogalmazza az egyik szereplő által… ahogy rosszat gondoltam róla, meggyűlöltem. Ez nem kizárólagos tény, de rávilágít egy olyan dologra, melyet azt hiszem hosszútávon fontos figyelembe vennünk.

Mégis hogyan győzhetjük le egész életünk során a folyamatosan ránk zúduló frusztráció érzését magunkban és a kapcsolatainkban?

Igyekezz, hogy ne kérkedj vagy dicsekedj. Lehetőség szerint ne ítélj, ne analizálgass másokat, és ne használj kioktató hangnemet. Igyekezz jóindulatú, segítőkész és nagylelkű lenni bármilyen nehéz helyzetben. Lehetőség szerint ne büntess másokat nagyobb fájdalom okozásával, mint amit kaptál. /Az ember – szociálpszichológiai kísérletek bizonyítják – eljutna lassanként lépésről lépésre oda, hogy egy 10 V-os áramütést az embertársa felé büntetés okán 380 V feszültségig /azaz halálos mértékig/ emelne, ha a kísérletet felügyelő személyek engednék. Vagy a híres börtönkísérlet a legmegdöbbentőbb képet mutatja az emberi lélekről./ Szelíd és kedves hangnem használatával beszélj. /Ez az írásbeli kommunikáció során nem kimutatható. Ez hatalmas tanulság, fogadd el./ Picit lazíts a saját magad és mások felé való elvárásaidon, legyél kedves.

A tanulságok megfogalmazását mindig elsősorban a saját viselkedésemen és a leggyakrabban a saját kudarcaimon alapuló módon teszem. Sosem másokén. Valaki egyszer azt mondta nekem, a kudarcokból sokkal többet lehet tanulni, mint a sikerekből. Persze azért ne törekedjünk a kudarcélményre, az néha jön magától is.

Amikor az embereket elfogadjuk, ha úgy érezzük, gonoszságot is cselekedtek, lehetőséget adunk nekik a változásra. Ugyan igaz, hogy ez az életkor előrehaladásával egyre nehezebb…

„…de a győztesek is olyan vesztesek, akik felálltak, és még egyszer megpróbálták.

Azt hiszem, a természet, az erdő csodálatos hely tele harmóniával. És gyakran a csend beszédesebb minden szónál…

Forrás: Deborah Tannen: Pár-beszéd Férfi-női kommunikáció

Köszönöm, hogy benéztél hozzám! Legyen mosolygós, vidám a napod!

Ha szívesen olvasol a lakberendezés témán kívül különleges személyekkel érdekes interjúkat, öröm Számodra ötletelni a konyhában, kedveled az állatokat és a természetet, érdekel a fotózás, vagy csak kikapcsolódnál egy fárasztó, hosszú nap után, iratkozz fel a blogomra.

Az instagram oldalamon elsősorban a terveimet és a fotóimat láthatod. /https://www.instagram.com/kotamelinda/

Ha van kedved, követhetsz Az otthon szépsége Facebook oldalon is /amit már közel 5 éve szerkesztek/. Szívesen fogadom a véleményedet is, örülök, ha írsz nekem e-mailt /azotthonszepsege@gmail.com/ vagy hozzászólást.

Kóta Melinda

 

Kommentek


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

| Regisztráció


Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az NLCafé-ra!