Az otthon szépsége

Évfordulók és érdekességek – Egy kicsi történelem senkinek sem árt

Ahogy a hajónaplókban volt szokás a bejegyzést kezdeni…. 2017. május 18-át írunk. Hol vagyunk? Szükséges picit a képzelet szárnyán utazni…

„Elhagyjuk a szorost, és Amerika nyugati partjai mentén elhajózunk a 37. szélességi körig. Gondolja csak meg, hogy a nagy Kolumbusz még csak nem is sejtette, hogy új világot fedezett fel.”

A sorok Jules Verne egyik legnépszerűbb regényének a /Grant kapitány gyermekei/ filmváltozatából valók. A könyv 1867-ben jelent meg, pontosan 150 éve.

             

De miért is érdekességek vagy kegyetlenségek évfordulója a mai nap?

1800. május 18-án hunyt el az újkor egyik legnagyobb stratégája, Alekszandr Vasziljevics Szuvorov orosz hadvezér és tábornok. Sikereiért a cár Itália hercege címet adományozott neki.

1817. május 18-án született Erdélyben Irinyi János magyar vegyész, aki később feltalálta a zajtalan és robbanásmentes gyufát. Egyike volt a legtehetségesebb magyar kémikusoknak. Az 1848-49-es szabadságharc idején jelentős szerepet vállalt. Kossuth Lajos őt bízta meg az ágyúöntés és a puskaporgyártás felügyeletével. Később mezőgazdasági kísérletei anyagilag tönkretették.

1850. május 18-án született Oliver Heaviside autodidakta angol villamosmérnök, matematikus és fizikus.

1920. május 18-án született Karol Józef Wojtyla, azaz 1978-tól II. János Pál, a történelem eddig legismertebb és legközkedveltebb pápája, és egyben a legismertebb lengyel a világon.

1944. május 18-án Beregszászról, Munkácsról és Sátoraljaújhelyről több mint 10 000 sárga csillag viselésére kötelezett ember deportálására került sor haláltáborokba. A gettósítás, majd ezt követően a deportálás 1944. május 14-én kezdődött. A Harmadik Birodalom által létrehozott koncentrációs táborok megsemmisítő ereje hatalmas volt.

Márton Áron a gyulafehérvári római katolikus püspök prédikációjában a következő szavakkal ítélte el a zsidók üldözését a kolozsvári Szent Mihály-templomban: Aki a felebaráti viszonyt az emberek egyik csoportjától, bármilyen meggondolások alapján elvitatja, az magára vonja az ítéletet, hogy adott esetben őt úgy tekintsék, mint „pogányt és vámost”, ami az evangélium nyelvén törvényenkívüliséget jelent.

Pontosan ugyanezen a napon Sztálin parancsára szintén tömeges elszállításra került sor. A krími tatárok az Üzbég SZSZK területére kerültek.

2004. május 18-án ért véget Toplak József magyar teljesítménytúrázó útja, aki elsőként járta végig az Országos Kék Kört, mely az Országos Kéktúra, az Alföldi Kéktúra és a Rockenbauer Pál Dél-dunántúli Kéktúra útvonalait jelentette.

Köszönöm, hogy benéztél hozzám! Legyen mosolygós, vidám a napod!

Ha szívesen olvasol a lakberendezés témán kívül különleges személyekkel érdekes interjúkat, öröm Számodra ötletelni a konyhában, kedveled az állatokat és a természetet, érdekel a fotózás, vagy csak kikapcsolódnál egy fárasztó, hosszú nap után, iratkozz fel a blogomra.

Az instagram oldalamon elsősorban a terveimet és a fotóimat láthatod. /https://www.instagram.com/kotamelinda/

Ha van kedved, követhetsz Az otthon szépsége Facebook oldalon is /amit már közel 5 éve szerkesztek/. Szívesen fogadom a véleményedet is, örülök, ha írsz nekem e-mailt /azotthonszepsege@gmail.com/ vagy hozzászólást.

Kóta Melinda

 

Kommentek


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

| Regisztráció


Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az NLCafé-ra!